top of page

VERBOUWING INTERBELLUMHOEVE  TOT COMMERCIËLE RUIMTE

VERBOUWING - TIELT - 2022

Locatie                       Tielt

Bouwjaar                   2022 (in uitvoering)

Bouwheer                 Privé

Architect                   Adaptief - Laurent Vanhaverbeke 

Stabiliteit                  Stabuild     

EPB                             Mathebo

Deze interbellumhoeve is vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het volledige perceel is opgenomen op de vastgestelde inventaris onroerend erfgoed.

De interbellumhoeve wordt gedeeltelijk gerenoveerd tot een commerciële ruimte. Het overige deel van de hoeve blijft zijn functie als hoeve/opslagplaats behouden.

De verbouwing van deze hoeve vraagt een specifieke architecturale en bouwkundige aanpak met de nodige aandacht voor de erfgoedwaarde.
Zo wordt er langs de binnenkant van de schuur geïsoleerd zodat de gevelmaterialisatie en het beeld van de schuur behouden blijven. Er werd gekozen voor een dampopen, ecologisch en gerecycleerd isolatiemateriaal, namelijk katoenisolatie. De katoenisolatie is bovendien ook gemakkelijk te verwerken door de zelfbouwers.

Bepaalde kleine gevelopeningen worden dichtgemaakt, deze worden dicht gemetst in een dieperliggend vlak zodat de contour van de oude openingen zichtbaar blijven. Om de visuele impact op de schuur te beperken en toch voldoende licht in de commerciële ruimte te laten binnenvallen, wordt er op de zuid-oostkant een nieuwe, grote gevelopening gemaakt. De dakoversteek zorgt dan weer voor een natuurlijke zonwering.

De gevelopeningen worden ingevuld met robuust houten schrijnwerk en blokkaderramen die enerzijds in contrast staan met het magere bestaande houten schrijnwerk en tegelijk verwijzen naar de robuustheid van de schuur en de reeds aanwezige houten elementen.

De hoeve wordt voorzien van een warmtepomp en ventilatiesysteem D.

IMG_20220921_152808(1).jpg
20230214_153344(1)-2.jpg
20230214_154132 (1)-2.jpg
20230331_152730 (1).jpg
bottom of page