HANDELSPAND DIKSMUIDE

VERBOUWING - DIKSMUIDE - 2022

Locatie                       Diksmuide

Bouwjaar                   2022 (in uitvoering)

Bouwheer                 Privé

Architect                   Adaptief - atelier voor duurzame architectuur

Verbouwing_diksmuide.jpg
IMG_20221008_151218(1).jpg

Toekomstbeeld

Dit project is gelegen in het historisch centrum van Diksmuide. De Generaal Baron Jacquesstraat grenst aan de markt, en wordt ook wel ‘de winkelstraat’ genoemd. Dit pand behoort niet tot de wederopbouwarchitectuur, maar dient wel in goede orde te passen bij de rest van de historische panden. Een weloverwogen materiaalkeuze was hier dus essentiëel.

Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als handelsruimte met woonst op de verdieping. Doorheen de jaren werd de handelsruimte op de gelijkvloers door de eigenaars opnieuw in gericht als woonruimte. Na een periode van leegstand kocht de bouwheer dit pand met als doel de stad

een aantrekkelijke, extra winkelruimte te bieden. In het ontwerp werd gekozen een gemeenschappelijke inkom te voorzien, met een toegansdeur naar de handelsruimte en een toegangsdeur naar het appartement erboven.

 

De gevels worden geïsoleerd en de ramen worden vernieuwd conform de normen.

Typerend voor de bestaande woning is het bruine gevelmetselwerk, geplaatst in horizontaal tegelverband.
De handelsruimte wordt met een nieuwe grijs- beige gevelsteen subtiel geaccentueerd. Het nieuwe gevelmetselwerk wordt in verticaal tegelverband als knipoog naar de bestaande woning. Ook de bestaande luifel wordt hiermee bekleedt.

Er werd voor vergrijsd houten latwerk gekozen aan de inkom.

Door het schuin geplaatste raam aan de voorgevel wordt er een zitbank gecreëerd. Deze dient als rustplek voor toevallige passanten, of als ‘handtashouder’ voor wie even wil kijken in de etalage.

De voorgevel wordt op die manier een laagdrempelige ontmoetingsplek tussen toevallige passanten.