top of page

CIRCULAIRE TIJDELIJKE PRAKTIJK

RENOVATIE - ROESELARE - 2018

Wij werden gecontacteerd door de opdrachtgever om hun net aangekocht pand, grenzend aan hun eigen woning, te renoveren zodat ze haar praktijkruimte kon uitbreiden in het aanpalend pand. Helaas liet het budget dit niet toe. Het deels renoveren van de woning was uitgesloten omwille van structurele en energetische afwegingen.

Het voorstel om een alternatieve, tijdelijke, goedkope praktijkruimte te ontwikkelen werd gehoord. We bouwden in de nieuw- aangekochte woning een geïsoleerde houtskelet- unit met 2 praktijkruimtes. De oude praktijk in de ander woning doet nu dienst als wachtzaal. De structuur moest zo opgebouwd worden dat alle materialen herbruikbaar zijn en alle verbindingenomkeerbaar. Er moest dus al nagedacht worden over de volgende bestemming van de materialen van de tijdelijke praktijk. Zo hebben we standaardmaten gebruikt voor de tussenafstanden tussen stijlen en wanden. Op die manier kunnen er al veel elementen hergebruikt worden. Ook qua materialen werd er gekozen voor elementen die men in nagenoeg elk project kan gebruiken en hergebruiken.We hebben ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk moest verzaagd worden. De multiplexplaten hadden een standaard afmeting die niet werd aangepast zodat ze later makkelijk hergebruikt zouden kunnen worden. Dat geeft ook bijzondere esthetische effecten. Door ervoor te kiezen om niet te zagen, overlappen sommige platen elkaar met enkele centimeters, in plaats van dat ze precies op elkaar aansluiten. Dat geeft een speels element in het plan. Voor de enkele platen die wel verzaagd moesten worden, maakten we een zaagplan zodat we zo efficiënt mogelijk het hout konden gebruiken. Uiteindelijk was er bijna geen restafval.” De isolatie in het houtskelet is zodanig gedimensioneerd dat de isolatie kan herbruikt worden om later, bij de renovatie het bestaande dak te kunnen isoleren tussen de bestaande spanten. De afwerking is een ruwbouwmateriaal dat kan herbruikt worden bij de toekomstige renovatie.

Hetgeen we investeerden in die tijdelijke oplossing is niet verloren gaan. Daar zie je weer dat circulair bouwen een praktisch antwoord biedt Op deze manier bouwden wij een volledige circulaire unit en zetten we zo een stap vooruit in het vereeuwigen van de vergankelijkheid.

Publicatie Ecobouwers: https://tinyurl.com/f4mrxjhm

axiowand2.jpg
IMG_20200415_155848_572.jpg
IMG_20200415_145825_389.jpg
IMG_20200415_170710_978.jpg
bottom of page