No items found.

Style Guide

Circulaire verbouwing en uitbreiding in Gent met een kleurrijke knipoog naar het modernisme

Licht, ruimtelijkheid, kleur en recupmaterialen, bij de renovatie van dit Gentse rijhuis mocht het net dat tikkeltje meer zijn. De bestaande woning wordt van kop tot teen energetisch gerenoveerd, en voorzien van een uitbreiding.  Het doel? Een energieneutrale woning creëren met meer ruimte én ruimtelijkheid. Hoe? Met stijlvol kleurgebruik in combinatie met de zachte houten accenten, worden materialen circulair ingezet of hergebruikt. Energetisch renoveren hoeft niet saai te zijn!

De vide tussen bestaande woning en de aanbouw brengt met zijn groot raam licht binnen tot diep in de keuken, als ook in de leeshoek en bureau. De zitkuil in de woonkamer zorgt voor een speelse en ongedwongen connectie met de tuin en zijn fauna en flora.

In de ganse renovatie staat circulariteit en hergebruik van materialen centraal. Wat niet nieuw moét zijn, wordt in recupmaterialen voorzien. Wat wel nieuw aangekocht wordt, moet in de toekomst circulair hergebruikt kunnen worden.

Zo wordt de gevelsteen van de afgebroken aanbouw hergebruikt als gevelafwerking van de uitbreiding. De gemene muur met de rechterbuur wordt geïsoleerd en afgewerkt met gerecupereerde vezelcementplaten. In verschillende ruimtes worden gerecupereerde gele vloertegeltjes geplaatst. Ook schakelaars, stopcontacten, zichtbare elektriciteitsbuisjes, als ook verschillende verlichtingsarmaturen werden gered van de vuilnisbelt en gemonteerd in de woning.

De uitbreiding werd opgetrokken in houtskelet geïsoleerd met natuurlijke en bio-ecologische materialen. De voorgevel werd langs binnen geïsoleerd met kalkhennep-isolatie, de achtergevel en uitbreiding werd ingeblazen met houtvezelvlokken en de gemene muren met akoestisch isolerende katoenisolatie. De bestaande achtergevel wordt voorzien van kurkplaten als gevelafwerking, die tegelijkertijd ook dienstdoet als gevelisolatie.

Kortom, de kleurrijke renovatie van deze woning toont aan dat circulair bouwen geen utopie hoeft te zijn!

S PIEGEL

Locatie

Gent

Bouwjaar

2024

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Adaptief architectuur

EPB

En-pact

Stabiliteit

I'm with Alice

Aannemer

NOEST in Hout

Type

Renovatie

Fotografie

Adaptief architectuur

Visualisaties

Adaptief architectuur