No items found.

Style Guide

Wedstrijd - 3e laureaat

Wedstrijdvoorstel voor het omvormen van een vierkantshoeve met erfgoedwaarde tot een innovatief, duurzaam en betaalbaar woonproject voor jonge gezinnen een ‘nestverlaters’.

Site ‘La Haute Cense’ werd gebouwd als vierkantshoeve in de 17e eeuw.

In de koeienstal worden de gevraagde woonunits gehuisvest. Om de units voldoende woonkwaliteit te bieden, werd de oostgevel van een nieuw volume en nieuwe openingen voorzien. Het erfgoedwaardige zicht van de gevel op het binnenplein wordt in ere hersteld.

In de voormalige paardenstal worden verschillende gemeenschappelijke functies ondergebracht, waaronder een logeerkamer, een fietsenberging en een grote bergruimte.

De toegangspoort met boog wordt in ere hersteld en opnieuw als toegang naar de site geïntroduceerd.

De site wordt opnieuw gesloten met een hedendaagse, glazen serrevolume die de site planmatig maar niet visueel afsluit en zo de vierkantshoeve in ere herstelt.

Het innovatief concept zit in de plaatsbesparende schakelingen van de slaapkamers en het introduceren van het concept ‘wisselkamer’. De wisselkamer wordt zodanig gepositioneerd dat deze doorheen de tijd door verschillende units kan worden toegeëigend.De materiaalkeuze voor dit ontwerp wordt bepaald door onze doorgedreven duurzame aanpak. De gekozen materialen zijn zo veel mogelijk hergroeibaar, hernieuwbaar en gerecupereerd.Het nieuw volume wordt gerealiseerd in houtskelet. Als isolatiemateriaal wordt gekozen voor kalkhennep-isolatie (wanden), glasschuimgranulaten (vloer) en cellulosevlokken (dak). Er wordt een grote wadi voorzien in de binnentuin die het hemelwater zal bufferen en infiltreren? De rest van de tuin wordt aangeplant met een grote diversiteit aan planten en bloemen om zo de biodiversiteit in de omgeving te versterken.

H AUTE

Locatie

Menen

Bouwjaar

Opdrachtgever

Provincie West-Vlaanderen

Architect

Adaptief architectuur i.s.m. Erfgoed & Visie

EPB

Stabiliteit

Aannemer

Type

Collectief

Fotografie

Visualisaties