No items found.

Style Guide

Wedstrijd - 2e laureaat

Wedstrijdvoorstel voor het omvormen van een parochiezaal met erfgoedwaarde tot een innovatief, duurzaam en betaalbaar woonproject voor jonge gezinnen een ‘nestverlaters’.

We beantwoorden de specifieke wedstrijdvraag naar huisvesting voor jonge gezinnen en nestverlaters met een meegroeiconcept. Er is nood aan woningen die op een korte termijn kunnen groeien of krimpen.

Het Gildehuis, gebouwd begin 20ste eeuw, blijft behouden en gevrijwaard van de aanbouw uit de jaren ’70. Er wordt een nieuw volume toegevoegd op de site om het geoogd programma te verwezenlijken. Hierdoor ontstaat een ‘V-vormige’ tuin.

In het bestaande Gildehuis is er ruimte voor 3 ruime woonunits en 1 compacte woonunit. (Elke ruime woonunit kan ook vervangen worden door 2 compacte).

Aan de straatgevel wordt ook een technisch lokaal en een gemeenschappelijke ruimte voorzien. De nieuwe bebouwing biedt plaats aan 2 woonunits.

Per woonunit worden 2 vides voorzien. Deze vides kunnen, bij uitbreiding van het gezin of wijziging in de persoonlijke behoeftes, dichtgelegd worden en zo omgevormd worden tot een extra kamer.

Dankzij deze flexibiliteit hebben we een minimale bezettingsgraad van 6 personen die kan evolueren naar een maximale bezettingsgraad van 23 personen.

​De units worden gerealiseerd uit prefab CLT-elementen volgens het box-in-box principe. Elke verbinding is mechanisch en kan hergebruikt worden in de toekomst.

Er wordt geïsoleerd met geëxpandeerde kurkplaten (wanden), kurkkorrels (vloer) en cellulose-isolatie (dak).

Het nieuw volume wordt gerealiseerd in ‘rammed earth’ uit de afgegraven grond.

De tuin wordt aangeplant met een grote diversiteit aan planten en bloemen om zo de biodiversiteit in de omgeving te versterken. Het pad dat de units verbindt is zo gepositioneerd dat het leidt tot een ongedwongen passage en ontmoeting tussen bewoners, bezoekers en passanten kan plaatsvinden.

G ILDE

Locatie

Oostkamp

Bouwjaar

Opdrachtgever

Provincie West-Vlaanderen

Architect

Adaptief Architectuur i.s.m Erfgoed & Visie

EPB

Stabiliteit

Aannemer

Type

Collectief

Fotografie

Visualisaties

Adaptief Architectuur