No items found.

Style Guide

Gevelbankje als ontmoetingsplaats bij handelspand in historisch centrum Diksmuide

Dit project is gelegen in het historisch centrum van Diksmuide. De Generaal Baron Jacquesstraat grenst aan de markt, en wordt ook wel ‘de winkelstraat’ genoemd. Dit pand behoort niet tot de wederopbouwarchitectuur, maar dient wel in goede orde te passen bij de rest van de historische panden. Een weloverwogen materiaalkeuze was hier dus essentieel.

Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als handelsruimte met woonst op de verdieping. Doorheen de jaren werd de handelsruimte op de gelijkvloers door de eigenaars opnieuw ingericht als woonruimte. Na een periode van leegstand kocht de bouwheer dit pand met als doel de stad een aantrekkelijke, extra winkelruimte te bieden. In het ontwerp werd gekozen een gemeenschappelijke inkom te voorzien, met een toegangsdeur naar de handelsruimte en een toegangsdeur naar het appartement op de verdieping.

Typerend voor de bestaande woning is het bruine gevelmetselwerk, geplaatst in horizontaal tegelverband.

De handelsruimte wordt met een nieuwe grijs-beige gevelsteen subtiel geaccentueerd. Het nieuwe gevelmetselwerk werd in verticaal tegelverband gemetst, als knipoog naar de bestaande woning. Ook de bestaande luifel werd hiermee bekleed.

Door het schuin geplaatste raam aan de voorgevel wordt er een zitbank gecreëerd. Deze dient als rustplek voor toevallige passanten, of als ‘handtashouder’ voor wie even wil kijken in de etalage. De voorgevel wordt op die manier een laagdrempelige ontmoetingsplek tussen toevallige passanten.

Voor en na

B ARON

Locatie

Diksmuide

Bouwjaar

2022

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Adaptief architectuur

EPB

Mathebo

Stabiliteit

Aannemer

Algemene Schrijnwerken Dierkens

Type

Renovatie

Fotografie

Adaptief architectuur

Visualisaties